Zápis do 1. ročníka -základné informácie pre rodičov

Nová právna úprava posúva zápis žiakov do prvého ročníka základnej školy pre školský rok 2022/2023 od 1. apríla do 30. apríla.

Dovtedy by si mali rodičia dôkladne zvážiť výber školy, kam  svoje dieťa zapíšu a zároveň si zistia všetky povinnosti, ktoré im ako zákonným zástupcom detí zo zákona vyplývajú.

Povinnosti rodičov

Každý rodič, resp. zákonný zástupca, s trvalým pobytom na území SR je povinný prihlásiť dieťa, ktoré dovŕši do 31. 8. 2022 šiesty rok života do prvej triedy základnej školy. Táto povinnosť sa viaže na zápis do školy, v lokalite, kde má dieťa trvalý pobyt alebo do inej školy vybranej zákonným zástupcom. Nie je preto rozhodujúce, či majú záujem o súkromnú školu alebo školu v inom obvode a tam dieťa prihlásia a následne i umiestnia. Od povinnej školskej dochádzky nemožno nikoho oslobodiť.

Termíny zápisu do školy

Zákon ukladá, že zápisy na základných školách prebiehajú v období od 1. do 30. apríla. O bližšom termíne a forme zápisu na našej škole Vás budeme informovať v najbližších dňoch, ešte upresňujeme so zriaďovateľom. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu Vás prosíme, aby ste sledovali upresnenie času a spôsobu zápisu.

Priebeh zápisu

V najbližších dňoch zverejníme prihlášku na web stránke. Určite ju budete mať k dispozícii aj vo Vašich škôlkach. Je potrebné, aby zákonný zástupca túto prihlášku vyplnil do termínu zápisu, príp. do 30. apríla 2022.

Pri zápise bude potrebné predložiť  rodný list dieťaťa, občiansky preukaz zákonného zástupcu, prípadne rozhodnutie o zverení dieťaťa do výchovy (stačí fotokópia), vyplnený dotazník – prihlášku ä dohodneme sa na možnosti odovzdať prihlášku pani učiteľke v škôlke) ,  podľa potreby doklad o zdravotnom znevýhodnení.                                                                                                                                                   

V prípade, ak má riaditeľ školy k dispozícii všetky požadované dokumenty, rozhodne o prijatí dieťaťa do základnej školy.

Zdroj: Portál o vzdelávaní a sebarozvoji: www.eduworld.skCelý príspevokRubrika:Zápis do 1. ročníka