Školský semafór

Vážení rodičia ,

dávame do pozornosti nový školský semafór. Nájdete ho na stránke Ministerstva školstva , vedy, výskumu a športu SR : Školský semafór – COVID

Pre Vašu informáciu v skratke :

Manuál je aktualizovaný k 4. 2. 2022 z dôvodu potreby spresnenia postupov ukončovania izolácie (vrátane návratu žiakov k fyzickej aktivite po izolácii) a karantény detí a žiakov.

Čo je izolácia?

Izolácia je obmedzenie pohybu osoby, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19.

Trvanie: 5 dnípokiaľ sa počas posledných 24 hodín izolácie nevyskytnú klinické príznaky od – dátumu testovania s pozitívnym výsledkom alebo – objavenia prvých klinických príznakov ochorenia. Koniec izolácie: určuje lekár len v prípade výskytu klinických príznakov. Všeobecný lekár nevydáva potvrdenie o ukončení izolácie.

Pokiaľ bol žiak v izolácii na základe pozitívneho výsledku Agsamotestu, dôrazne odporúčame pri návrate do školy (večer alebo ráno pred nástupom) absolvovanie Agsamotestu, aby sa minimalizovalo riziko prenosu nákazy na pôdu školy. Žiak nastupuje do školy iba v prípade negatívneho výsledku Agsamotestu.

Pri návrate do školy sa nevyžaduje potvrdenie o ukončení izolácie od lekára, rodič predloží iba „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ (Príloha č. 1).

Čo je karanténa?

Karanténa je pre osoby, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19 počas obdobia 2 dní pred jej testovaním alebo objavením sa prvých klinických príznakov. Trvanie: 5 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou,pokiaľ sa počas posledných 24 hodín pred ukončením karantény nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov. Koniec karantény:

a) pri bezpríznakovom priebehu po 5. dňoch,

b) v prípade príznakov je potrebné kontaktovať lekára.

Pod pojmom osoby, „ktorá prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami“ sa považuje na účel výnimky žiaka z karantény v škole, v školskom zariadení a pri mimovyučovacíchaktivitáchaj prekonanie na základe domáceho antigénového samotestu s pozitívnym výsledkom. Pozitívny výsledok domáceho antigénového testu bol oznámený a posúdený všeobecným lekárom osoby. Výnimku z karantény v škole, v školskom zariadení a pri mimovyučovacích aktivitách je možné si uplatniť v prípade, že rodič predloží„Čestné vyhlásenie o pozitivite Agsamotestu na ochorenie COVID-19 a absolvovaní izolácie“(Príloha č. 4a). Všeobecný lekár pre deti a dorast nevydáva potvrdenie o výnimke z karantény.

OČR

Rodič má nárok na ošetrovné (OČR) ak riaditeľ školy alebo regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol o prerušení vyučovania v triede žiaka do 11 rokov, rodič môže zažiadať o OČR priamo na webovej stránke Sociálnej poisťovnehttps://eformulare.socpoist.sk/sluzby/ziadosti-o-ocr

alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia všeobecného lekára pre deti a dorast.Ak rodič nechá žiaka doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká.V prípade potreby zabezpečenia starostlivosti o dieťa tak rodič môže čerpať dovolenku alebo sa dohodnúť so zamestnávateľom na práci z domu (homeoffice).

Potrebné a aktualizované tlačivá nájdete v sekcii tlačivá na stiahnutie.